Der findes flere forskellige programmeringssprog som softwareudviklere kan anvende til at udvikle og kode programmer, apps og hjemmesider. En af de mest brugte er Java, som også er en af de ældste programmeringssprog. Mange softwareudviklere starter med at udvikle og kode i Java og mange mener at Java stadig er et af de bedste programmeringssprog. Men nu er der en “new kid on the block”, som har fået meget positivt omtale. Det nye programmeringssprog hedder Kotlin og er udviklet af JetBrains.  Google har i deres I/O 17 konference annonceret at de vil understøtte Kotlin og ønsker at flere udviklere skal bruge Kotlin.

 

Hvad er forskellen på Kotlin og Java?

Kotlin er et nyt programmeringssprog, der blev lanceret i version 1.0 tilbage i 2016. Kotlin har, i følge Jetbrains, til hensigt at være en forbedring fra Java, samtidig at det skal være fuldt kompatibelt med Java. Sebastian Rask Jepsen, en af Ideal Developments softwareudviklere, har arbejdet med Kotlin i flere projekter og vi har bedt ham sætte nogle ord på hvad det nye sprog kan.

Sebastian fortæller, at Kotlin gør flere funktioner nemmere at udføre end Java. Heriblandt eksemplificerer han, at man med Kotlin slipper for “method overloading” som er ellers kendt fra Java, ved at Kotlin har introduceret “default parametre” i funktioner. Derudover sætter Sebastian også pris på, at Kotlin opererer med “null safety” da udvikleren dermed bedre kan håndtere variablen og “fortælle” sin “compiler”, at man har en værdi som ikke kan være “null”.

At Kotlin har en del nye funktioner, betyder at man som udvikler kan skrive bedre kode, vurderer Sebastian. Det som gør Kotlin endnu mere spændende er at det kan bruges de steder hvor man i dag bruger Java, da det bygger på Java Virtual Machine (JVM), så når man skriver Kotlin-kode bygger det ned til Java bytekode.

Vil Kotlin erstatte Java?

Ifølge en artikel fra Computerworld er Java stadig det mest populære programmeringssprog, men Java er gået markant tilbage med et fald i populariteten på 6,05%. Selvom Java har set et fald i populariteten så er Java stadig dybt integreret i mange eksisterende systemer og derfor også i de mange organisationer og udviklere, som har lavet disse systemer. Ifølge Sebastian betyder dette dog ikke, at Kotlin ikke kan erstatte Java. Google er begyndt at promovere Kotlin rigtig meget, og de vil gerne have at deres Android programmører og app-udviklere bruger Kotlin i stedet for Java. Så der er en chance for at Kotlin kunne erstatte Java på Android. I Android Studio, har Google ydermere lavet den funktion at hvis man har et projekt som er konfigureret til Kotlin og man copy paster Java koden ind så vil Android Studio automatisk formatere koden til Kotlin. Det fungerer dog stadig ikke helt optimalt og man skal stadig lave rettelser i koden, men det illustrerer det engagement som Google viser til Kotlin.

Kan man se forskel på en app kodet i Kotlin eller Java?

Som bruger af en app, så er det ikke til at se forskel på de to kodesprog. Man kan kode præcis ligeså gode apps i Java, som man kan med Kotlin. Der hvor de adskiller sig er, at Kotlin ligger op til brug af bedre udviklingsprincipper og derfor kan man nedbringe tidsforbruget, hvis man bruger Kotlin. Ifølge Sebastian skal man se programmeringssprog som et værktøj, det hele handler om hvordan udviklere bruger det værktøj de har.

Hvad er de største udfordringer som Kotlin står overfor?

En af de største udfordringer som Kotlin står overfor er at få programmører til at bruge Kotlin. Hvis programmører stadig er trygge ved at bruge Java og synes at Java stadig er godt og opfylder deres behov, så kommer Kotlin ikke til at overleve. En anden udfordring er at der er ikke så mange ressourcer tilgængelige for Kotlin så som  linjer kode, teori,  sparring mv., da det er et nyt sprog. Hvorimod en udvikler som koder i Java har adgang til de forskellige ressourcer. En hurtigt sammenligning (gennem en google søgning) viser at, man får mere end 77 millioner hits på “stack overflow Java”, hvorimod en lignende Kotlin-søgning blot giver 234.000 hits. Dette vil naturligvis ændre sig med tiden, hvis Sebastian får ret i sin spådom og Kotlin bliver mere populært hos Android-udviklere.