Det er kun lidt over en uge siden, at Apple udrullede deres styresystem iOS 12. Det nyeste styresystem er designet til at give os bedre, hurtigere og (endnu) sjovere oplevelser på vores iPhone og iPads. Vi har afprøvet og tænkt, og er kommet frem til vores bud på, hvorfor iOS 12 er en glimrende, men også tankevækkende, opdatering.

Performance - kan det blive hurtigere?

For det første er det svært at komme udenom, at det nye system er blevet hurtigere. Det kommer til udtryk via mange facetter. Apple melder klart ud omkring, at de har sat hastigheden op i forhold til kameraet, tastaturet og den generelle åbning af apps. Vi oplever især, at den nye opdatering har gjort vores iPhones hurtigere i samspillet og skiftet mellem de forskellige apps. Det påvirker helt klart den generelle brugeroplevelse – selv for brugerne helt ned til en iPhone 5s.

Skærmtid - hvad bruger du DIN tid på?

My favourite things in life don’t cost any money. It’s really clear that the most precious resource we all have is time

Denne opdatering byder på mere fokus på hvordan du bruger din smartphone. Den nye feature giver dig mulighed for, at få et overblik og et indblik i dit forbrug af din iPhone. Du bliver præsenteret for en daglig visning af, hvor mange timer du har brugt din iPhone, hvor tit og hvor meget du bruger de forskellige apps samt hvor mange notifikationer, du har modtaget. Apple må have antaget, at mange bliver chokeret over deres timer på skærmen. En del af denne opdatering er nemlig også, at brugerne får værktøjerne til at gøre op med nogle af de gamle og (måske) dårlige vaner. Du kan indstille din iPhone til, at begrænse dig i dit forbrug af skærmtid. Den vil give dig en reminder, når du har nået dagens angivet forbrug. Denne funktion er også lavet med tanke på forældre og deres børn. Forældre kan ugentlig få tilsendt en rapport, som afslører deres børns brug af deres iPhone og deres eksponering af tid på de forskellige apps.

Man kan stille sig selv spørgsmålet, om det ikke er lidt paradoksal, at Apple pludselig vil involvere deres brugere i deres forbrug af deres iPhone. Svaret er både og. I bakspejlet af Steve Jobs efterhånden mange udtalelser, så kommer denne feature ikke som en overraskelse. Steve Jobs har nemlig også udtalt, at man i overdragelse af teknologi og værktøjer må stole på, at mennesker anvender det på bedst mulige vis. Det er sagt med tanke på, at god teknologi skal forbedre vores liv, og ikke distrahere os fra at leve det. Om dette er en realitet kan brugerne selv vurdere, ved at få en indsigt i deres forbrug. Selvom man udvikler teknologi, så skader det ikke at minde brugerne om, at fokusere på det faktiske liv, lære at gå offline og på sigt skabe gode mobile vaner. På den anden side, så er det jo bare en aktuel og smart feature, og den frembringer muligheden for indsigt – om brugerne anvender funktionen er trods alt op til deres egen lyst og behov.

Augmented reality - når fantasien bliver til virkelighed

De her Augmented Reality muligheder har fået os op af stolen! Det tilbyder os en masse muligheder. Først og fremmest er Augmented Reality et værktøj, som kan udvide vores virkelighed ved at kombinere virtuelle og visuelle elementer. Både på den sjove måde via spil, men også på den måde, hvor teknologien letter på vores hverdag. Apple har i lanceringen af iOS 12 præsenteret ARKit 2, som gør det muligt for udviklere at lave innovative AR-apps til verdens største AR-platform. I ARKit 2 er det muligt at opleve en “delt virkelighed”, hvor flere brugere kan opleve samme placering og rendering af 3D objekter via AR.

Bolig indretning. Forestil dig, at man tager ud og kigger på sit nye hus eller lejlighed, som er bygget færdigt men ikke indrettet. Med ARKit kan man placere de møbler man gerne vil have, og se hvordan de ser ser ud i en 1:1 størrelser i ens nye hjem, og med “Shared experience” behøver man nu ikke længere at holde sig til en iPhone når man gør dette.

Det kan blandt andet fungere på den måde, at du scanner en QR kode på den sofa, som du er ude og kigge på. Herefter modtager du sofaen som et 3D objekt, som du kan videresende til en person, som eventuelt befinder sig i dit nye hus eller lejlighed. Vedkommende kan så placere objektet i stuen, og sende resultatet retur til dig. Det giver os mulighed for visuelt at flytte os – men også rent fysisk. Hvad vi forestiller os, kan hurtigere end nogensinde komme til syne via ARkit 2.

ARKit 2 kan lette din hverdag ved at visualisere ting, som det blotte øje ikke umiddelbart kan se. Dette kan på sigt lette arbejdet for mange, som for eksempel arbejder med konstruktioner. Forestil dig, at det er muligt for VVS’ere at se gennem muren inden de borer de nødvendige huller. Mulighederne er uendelige, og AR åbner en masse muligheder for os, som til dagligt designer og udvikler apps. Brugerne kan fremover forvente en masse Augmented Reality apps, som indeholder gakkede og sjove elementer, men i vigtigere grad relevant og aktuelt indhold.

Dennis, som er forretningsudvikler, har kommet med sin mening på, hvordan AR kan være en praktisk og nem måde at løse små og store ting i hverdagen. Han har fået et crush på den nye måle-app, som er en del af den nye opdatering. Vi syntes han beskriver det ret godt selv i forsøget på at understrege, at AR features ikke behøver at være så vanskelige – vi kan tydeligvis alle anvende det, på en gavnlig måde.

Min yndlingstilføjelse er deres app "Måle" eller "Measure". Mange vil nok tænke, at det er en lille ting og slet ikke presser AR-teknologien nok. Det er jeg enig i, men til gengæld giver det alle os almindelige dødelige en fed indføring i, hvordan Augmented Reality virker, hvor simpelt det er og hvordan det kan gøre dagligdagen lettere. Det tror jeg er meget vigtigt ift. adaptionen af AR-teknologier (udover spil-verdenen)

Derudover kan du med den nye iOS 12 opdatering:

  • Facetime med op til 32 mennesker ad gangen
  • Siri shortcuts – et skridt mod ændringen af måden, hvorpå vi interagerer med vores smartphones
  • Memoji – skab en emoji med din personlighed og dit humør
  • Animoji – din tale og mimik kommunikeres gennem et dyr (skørt, men ret sjovt!)
  • Grupperede notifikationer
  • Del øjeblikke fra dit fotoalbum – deles med dem som er på billederne
  • Og meget mere..